Kies zeker voor de richting Sportwetenschappen als je
- nieuwsgierig bent naar enerzijds wetenschappen en technologie, anderzijds naar allerlei bewegings- en sportactiviteiten.
- veel inspanningen wil leveren en over een groot doorzettingsvermogen beschikt.
- zelfstandig bent, maar ook kan samenwerken en reflecteren op jezelf en anderen.
Voorwaarden om deze richting te volgen zijn:
- een uitgesproken interesse en aanleg voor wetenschappen én voor sport.
- een ruime motorische basis met voldoende hoog sportief niveau.
- een positieve ingesteldheid ten opzichte van beweging.
Deze studierichting legt enerzijds de klemtoon op sport, anderzijds op wetenschappelijk en wiskundig denken. Leerlingen die sportwetenschappen volgen, hebben vijf lesuren lichamelijke opvoeding en sport, zeven lesuren wetenschappen en vijf lesuren wiskunde. Ze hebben geen complementaire activiteiten.
Tweede graad
Deze studierichting focust op een brede algemene vorming van de leerlingen, met de nadruk op sport, wetenschappen en de link tussen beide. Bovenop het uitgebreide pakket wetenschappen (biologie, fysica en chemie), krijgen de leerlingen ook 3u bewegingswetenschappen waar ze via bewegingsactiviteiten werken aan sportwetenschappelijke doelstellingen. Dit wordt ook aangevuld met 2u lichamelijke opvoeding uit de basisvorming.
Voor de leerlingen uit SPWE biedt de school vrijblijvend de mogelijkheid om wekelijks een extra lesuur wiskunde te volgen (33ste lesuur).
Inhoud poolvak bewegingswetenschappen
De doelstellingen binnen dit poolvak focussen op het uitvoeren, analyseren en waar nodig bijsturen van eigen technische en tactische beweging specifieke competenties. Hierbij komen verschillende wetenschapsdomeinen zoals anatomie, fysiologie, biomechanica, trainingsleer (inleiding tot) motorisch leren en (inleiding tot) ontwikkelingsleer aan bod.
Inhoud poolvakken wetenschappen
In de lessen biologie ontdek je stap voor stap het volledige menselijke lichaam. Waarom zijn tienerhersenen nog niet af? Waarom zweet je in de sauna? Je komt ook alles te weten over je voeding. Is cola zero nu écht ongezond? Vet is de vijand...of toch niet? Je leert hoe uit slechts twee celletjes zich een hele baby ontwikkelt, een verbluffend verhaal.
In het gedeelte over de natuur gaan we samen op stap en doe je zelf onderzoek van water en bodem. We besteden ook aandacht aan de milieuproblematiek van onze planeet. Overbevissing, bosbranden, overstromingen,.... zijn items die niet meer weg te denken zijn uit het nieuws en het zal aan een nieuwe generatie wetenschappers zijn om de uitdagingen van/voor onze planeet het hoofd te bieden.
Tijdens de lessen chemie worden waarnemingen en feiten uit het dagelijks leven als uitgangspunt gebruikt voor boeiende lessen. Waarom roest ijzer? Waarom is mayonaise maken vaak lastiger dan het klinkt? Welke informatie uit de wereldberoemde tabel van Mendeljev kan je gebruiken om te bepalen hoeveel suiker er kan oplossen in een liter water?
De gevarieerde leerstofonderdelen gaan uiteraard gepaard met eigen experimenten, waarbij de nadruk ligt op veilig, wetenschappelijk en gestructureerd werken.
In het vak fysica bereken je onder meer je eigen vermogen en kan je zelf ondervinden waarom olie op water drijft. Bovendien voer je tal van proeven uit die je de basisprincipes bijbrengen over golven, geluid en trillingen. Verder staan krachten, mechanica en energie op het programma en kernfysica, waarin je alles te weten komt over radioactiviteit. In de lessenreeks rond elektriciteit en magnetisme kan je proeven van verrassende experimenten,
waarbij effectief je haar recht komt te staan. Doorheen alle vakken worden de basisprincipes van de wetenschappelijke methode bijgebracht en leer je om kritisch in de literatuur en op het internet feiten van fictie te onderscheiden. Coronamythes? Daar trappen onze wetenschappers niet in!
Derde graad
Inhoud poolvak sport
In het poolvak sport krijg je, naast theoretische inzichten over bewegen, analyse van bewegingsuitvoeringen, gezondheid en sociaal functioneren, een waaier van sporten en bewegingsvormen. De aangeboden sporten zijn bijvoorbeeld voetbal, basketbal, volleybal, floorbal, badminton, tennis en mini-tennis, honkbal, atletiek, zwemmen, reddend zwemmen, dans en ritmiek, gymnastiek en verdedigingssporten. Daarnaast bieden we meer natuurgebonden activiteiten aan als skiën, snowboarden, muurklimmen, bowlen, mountainbike, langlauf, oriëntatietochten, touwenparcours, teambuilding, vlottenbouw, kajak, kano…
Inhoud poolvakken wetenschappen
Tijdens een zevental lesuren per week benader je samen met de leerkrachten chemie, fysica, biologie en aardrijkskunde de fenomenen die we dagelijks waarnemen op een wetenschappelijke wijze. Je leert correct rapporteren en vlot en efficiënt werken in een van de uitgeruste laboratoria.
Je leerkrachten besteden bovendien extra aandacht aan een studiehouding afgestemd op hogere studies in een wetenschappelijke richting, zodat je met voldoende bagage vertrekt naar de hogeschool of de universiteit. In de vrije ruimte kan je onder andere kiezen voor een grondige voorbereiding op het toelatingsexamen arts/tandarts of een uitdieping van het vakgebied biotechnologie. Gaandeweg ontdek je wat jouw echte passie is!
In de derde graad voer je (voor het realiseren van je onderzoekscompetentie) ook een eigen wetenschappelijk experiment uit dat je opstelt, beschrijft en presenteert. Het maken van je eigen parfum, het ontwerpen van de perfecte pamper of het ontwarren van de mobiliteitsknoop in Aalst zijn maar enkele van de boeiende onderwerpen die de afgelopen jaren aan bod kwamen.
En daarna?
Deze studierichting biedt tal van mogelijkheden om verder te studeren, bijvoorbeeld: bedrijfsmanagement: sport- en cultuurmanagement, ergotherapie, secundair onderwijs: bewegingsrecreatie of lichamelijke opvoeding, sport en bewegen, toegepaste gezondheidswetenschappen, lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, enz. Het wetenschappelijke luik bereidt voor op studies medische en paramedische wetenschappen, geneeskunde, gezondheidszorg, verpleegkunde, bio-ingenieur, chemie, biologie, fysica, enz.