Naast 25 lesuren basisvorming zijn er 2 lesuren gekoppeld aan differentiatie.
Tijdens het lesuur ‘Wijs op Weg plus’ (WOW+) wordt in het eerste semester de economische en financiële competenties verder uitgediept. In het tweede semester doorlopen de leerlingen een verkenningstraject waarbij ze kennismaken met de verschillende studiedomeinen in de tweede graad. In deze periode is er ook ruimte om leerlingen die hier nood aan hebben uit te dagen
Het andere lesuur bestaat uit remediëring of uitdieping (FLEX).
Voor wiskunde, Nederlands, Engels en Frans wordt gedifferentieerd in de remediëring. Hier ondersteunen we leerlingen die het wat moeilijker hebben. Leerlingen die moeilijkheden ondervinden met o.a. studeren of planning kunnen ook terecht in het Leerlab.
Per rapportperiode wordt de remediëring op de klassenraad besproken. Leerlingen kunnen bij een positieve evolutie overstappen naar een ander keuzemodule binnen FLEX of bij andere mindere resultaten aansluiten bij een andere remediëring.
In het FLEX-uur Uitdieping bieden we de sterkere leerlingen meer uitdaging aan. Daarin kiezen leerlingen een module van één lesuur volgens hun talenten en interesses.
Wiskunst
Wiskunde zit overal verborgen en omvat meer dan alleen maar formules en definities. Denk maar aan mandala’s, de Eiffeltoren of de snelheid van een tennisbal tijdens Wimbledon. In wiskunst maken we op een speelse manier kennis met verschillende contexten waar wiskunde te vinden is: kunst, sport, architectuur, economie, aardrijkskunde, film, muziek en nog véél meer.
Ben je geïnteresseerd in wiskunde, goed in logisch redeneren en/of wil je de wiskundige achtergrond van je eigen hobby te weten komen? Dan ben jij de geschikte persoon om mee te werken aan deze uitdieping. Hopelijk kunnen wij op jou rekenen!
Creatie
Zoals de naam het al weergeeft is deze uitdieping geschikt voor de creatieve geesten onder ons. Uitermate passend bij de leerlingen die interesse hebben voor artistieke vorming en kunstbeleving (met een klemtoon op de beeldende kunsten). Leerlingen die graag tekenen, schilderen en nieuwe technieken willen ontdekken. Lees dus: een heel praktisch gerichte module, waar we verwachten dat je durft te proberen en dat je bereid bent om aan jouw technieken te werken. Elke opdracht wordt vormgegeven in samenspraak met de leerlingen om zo gericht naar de interesses te werken, zowel qua techniek, onderwerp als stijlstroming.
Enkele mogelijke voorbeelden die in de lessen worden behandeld:
- Graffitiwerk
- Design van een logo
- Modeltekenen en portretkunst
- Architectuurschetsen (tweepuntsperspectief)
- Aquarelleren
- Fotografie
Woord & Cultuur
Woord en cultuur is ideaal voor creatieve en taalvaardige leerlingen met interesse voor cultuur. Ook taal speelt een belangrijke rol in ons leven. Allerlei thema’s komen aan bod: we werken rond poëzie en drama, maar verkennen ook alle mogelijke kunstvormen, onder meer in musea, theater en film.
Op een speelse en kindvriendelijke manier verruimen de leerlingen hun culturele horizonten en verleggen ze hun grenzen. Tijdens improvisatieoefeningen leren ze hun gêne overwinnen en bouwen ze aan hun zelfvertrouwen. We hopen samen met gemotiveerde en geïnteresseerde leerlingen voor een leuk en vooral een leerrijk schooljaar te zorgen.
Multimedia
In Multimedia gaan we projectmatig aan de slag met verschillende ICT- toepassingen, maar ga je ook creatief en inventief aan de slag met de computer:
- Je leert werken met Word, Excel, PowerPoint... a.d.h.v. praktijkvoorbeelden zoals het organiseren van een feestje of maken van een uitnodiging.
- Je werkt met een aantal apps in de iPad-lessen. Denk maar aan het maken van mindmaps, presentaties, prikborden, notities...
- Leer werken met beeld, geluid en film.
Toon jouw digitale skills door o.a. een presentatie in de vorm van een geluid- of filmfragment te maken. - Surfen op het internet? Leer op een vlotte en veilige manier digitale informatie te zoeken, verwerken en bewaren.
- Leer de basisprincipes van het programmeren in deze module en schrijf je eigen eenvoudige programma’s!
Minilabo Wetenschappen
In de wereld rondom ons zijn er nog heel wat prikkels die uitnodigen om te observeren, te onderzoeken, vragen te stellen en informatie te verzamelen. Uiteraard blijft de levende natuur een belangrijk onderdeel van de lessen, maar we gaan toch ook al eens snuisteren in de wereld van de moleculen, de stoffen en hun eigenschappen.
We ontrafelen ook al enkele geheimen over het licht, het geluid, de fasenovergangen ...
Smaakt dit naar meer? Dan zijn de lessen minilabo beslist iets voor jou!